Ρ.Τ.Ερντογάν σε Α.Τσίπρα

2018-07-12 21:48

Ο Τούρκος πρόεδρος αντί να δεχθεί την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων, ζήτησε από τον Α.Τσίπρα την αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης με την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και την επιστροφή των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών στρατιωτικών!

Μάλιστα, τόνισε ότι «Παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώμάτων έχει δικαιώσει την Τουρκικής Ένωση Ξάνθης. Τα δικαστήρια σας απέρριψαν το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Δεν είναι νόμιμο».

Ο Α.Τσίπρας αρκέστηκε να ακούσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν και έθεσε μετ'επιτάσεως το ζήτημα των Ελλήνων αιχμαλώτων. Η απάντηση του Τούρκου προέδρου ήταν: «Δεν επεμβαίνουμε στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στη Τουρκία είναι ανεξάρτητη. Παρέβησαν τον τουρκικό νόμο. Θα γίνει ότι προβλέπεται από το νόμο μας. Να δούμε και το θέμα των πραξικοπηματιών. Πόσο ηθικό είναι να δίνεται πολιτικό άσυλο σε άτομα που εγκλημάτισαν κατά του τουρκικού λαού;».

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών»τόνισε εν συνεχεία στην συνέντευξη Τύπου ο Α.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού. Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη».

Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε με τον Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαι φειδωλός. Αλλά βγαίνω από τη συνάντηση πιο αισιόδοξος από όσο όταν μπήκα. Δεν ήταν εύκολη η συνάντηση γι’ αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες».

Ο Α.Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί κρίσιμη την έκδοση των «8», καθώς θεωρεί ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. «Του έδωσα να καταλάβει -ελπίζω τουλάχιστον - ότι το ζήτημα των «8» δεν μπορεί να συσχετίζεται με τους «2». Αλλο θέμα είναι να ζητούν κάποιοι άσυλο και άλλο αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα. Αλλωστε δε ζητάμε κάποια χάρη αλλά να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες  Εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα – που δεν έχουν διαπράξει – να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».