ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαζικές επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σ.Αραβίας

2019-05-14 18:27

"Φωτιά" παίρνει η Μέση Ανατολή μετά και το μπαράζ επιθέσεων σε σαουδαραβικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στις πόλεις Dawadmi και Afif της Saudi Aramco της κεντρικής Σαουδικής Αραβίας με τον Ν.Τραμπ να δέχτηκε εισήγηση για αποστολή 120.000 Αμερικανών στρατιωτών σε πρώτη φάση στην περιοχή!

"Σε λίγες ώρες θα αποκαλύψουμε πως εκτελέσαμε την μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία μας στα βάθη της Σαουδικής Αραβίας κτυπώντας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της" ανέφεραν πριν λίγο οι Χούθι και τα τύμπανα πολέμου ηχούν στην Μέση Ανατολή. 

Πιο αναλυτικά, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έστειλαν οπλισμένα drone και κτύπησαν σταθμούς πετρελαίου της στις περιοχές Dawadmi και Afif κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί πρόκειται για μια επίθεση βαθιά μέσα στο Ριάντ σε συγκεκριμένο αγωγό ο οποίος αντικαθιστά την αξία των Στενών του Ορμούζ.

 

Με άλλα λόγια κτυπήθηκε ο αγωγός που μειώνει την επιρροή του Ιράν πρώτον στα Στενά του Ορμούζ και δεύτερον στην ροή του πετρελαίου στην Μέση Ανατολή. 

Επιπλέον τα κτυπήματα, την Κυριακή και σήμερα, δείχνουν πως οι σχεδιαστές τους ή γενικά όσοι βρίσκονται από πίσω επιλέγουν τα πιο "αδύναμα" σημεία. Στη συγκεκριμένα επιχείρηση διάλεξαν το σημείο που ήταν πιο απομακρυσμένο και λιγότερο προστατευμένο.

Πλέον η Σαουδική Αραβία έχει πρόβλημα καθώς τα συνεχόμενα κτυπήματα μειώνουν την αξιοπιστία της ως προμηθευτή πετρελαίου ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για πολλές χώρες στην περιοχή οι οποίες θεωρούν το πετρέλαιο, δηλαδή την ενέργεια, ως στοιχείο της εθνικής ασφαλείας.

Επιπλέον όλες οι χώρες της περιοχής ψάχνουν να βρουν πως οι εγκαταστάσεις του Ριάντ κτυπήθηκαν. Οι Χούθι λένε πως έγιναν με drone αυτοκτονίας, τα γνωστά Qasef-1.

Αν αυτά ήρθαν από την Υεμένη, τότε ταξίδεψαν όλη την ακτή, πετούσαν πάνω από διάφορες σαουδαραβικές στρατιωτικές μονάδες, αντιαεροπορικά συστήματα για ώρες. Αρα τίθεται ερώτημα αν ξεκίνησαν το ταξίδι τους κάπου πιο κοντά στο Yanbu. 

Τα drone κτύπησαν ταξιδεύοντας 730 και 750 χλμ από την Υεμένη.

Αν οι Χούθι μπορούν να κτυπήσουν το Yanbu στη Σαουδική Αραβία, χλμ μακριά από την Υεμένη με ένα drone Qasef-1 (150 χλμ εμβέλεια) τότε μπορούν να πλήξουν όλη την περιοχή, αιγυπτιακές εγκαταστάσεις, να μπλοκάρουν την Ερυθρά μέχρι το νησί, Tiran.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η σύγκρουση μόλις διεθνοποιήθηκε!

Η επίσημη τηλεόραση των Χούθι, η Masirah TV, ανακοίνωσε πως συνολικά επιχείρησαν 7 drone εναντίον σαουδαραβικών εγκαταστάσεων στις πόλεις Dawadmi και Afif της Saudi Aramco της κεντρικής Σαουδικής Αραβίας!